Keuzehulp: kies de juiste autoverzekering

In Nederland bestaat een zeer ruime keuze in autoverzekeringen. Dit hangt samen met het feit dat een zeer groot aantal verzekeraars een autoverzekering aanbiedt EN het feit dat vrijwel iedere verzekeraar een groot aantal mogelijke dekkingen aanbiedt. Om u te helpen bij u keuze van de juiste verzekering, hebben we hieronder de belangrijkste vragen op een rij gezet die u uzelf dient te vragen op het moment dat u een verzekering afsluit.

Direct online autoverzekeringen vergelijken en premies berekenen

Stap 1: welk type dekking wenst u?

Er zijn 3 typen autoverzekeringen: WA, beperkt casco en uitgebreid casco (all-risk). Voor meer info, zie ons overzicht soorten autoverzekeringen. Zoals bij iedere verzekering geldt, is er geen algemene richtlijn te geven welk type dekking voor een autoverzekering het meest interessant is. Dit hangt af van de (persoonlijke) omstandigheden. De belangrijkste omstandigheden die een rol kunnen spelen zijn:

de waarde van de te verzekeren auto;

Op het moment dat de waarde van de auto laag is, heeft het vaak weinig zin om een all risks (volledig casco) verzekering af te sluiten. De hoogte van de premie staat dan niet in verhouding tot de verzekerde waarde. Bij een oude auto wordt vaak gekozen voor enkel een WA dekking. Bij een nieuwe auto is het vaak wel verstandig om te kiezen voor een verzekering met een all risk dekking.

het verzekeringsverleden van de verzekerde, de bonus/malus korting;

In Nederland hanteren de meeste verzekeraars bij het bepalen van de premie van een autoverzekering het bonus/malus stelsel. Dit systeem kijkt naar het schadeverleden van verzekerden. Op het moment dat een verzekerde veel schadevrije jaren heeft, is de korting die gegeven wordt groot (bonus). Slecht rijders betalen juist een toeslag in de premie (malus). Op het moment dat iemand veel schadevrije jaren heeft, kan de korting oplopen tot liefst 80%. Op het moment dat u veel schadevrije jaren heeft, is een autoverzekering verhoudingsgewijs goedkoop. Vaak wordt dan gekozen voor een wat zwaardere dekking, omdat de extra kosten die dat met zich meebrengt gering zijn.

de financiële situatie van de verzekerde;

Een all risk verzekering (WA + volledig casco) is veel duurder dan een WA verzekering. Op het moment dat de verzekerde weinig geld heeft, wordt al snel gekozen voor een goedkopere verzekering. Dus WA of beperkt casco in plaats van all risk. Maar ook wanneer de verzekerde een totaal verlies niet kan veroorloven en afhankelijk is van het vervoermiddel bijvoorbeeld ivm werk en zelf geen vervangende soort gelijke auto kan aanschaffen bij totaal verlies kan een all risk een passende verzekering zijn bij een wat oudere auto.

Stap 2: wenst u aanvullende dekkingen?

Een autoverzekering dekt lang niet alle schade die u als bestuurder kunt krijgen. Schade aan u zelf of aan andere inzittenden wordt bijvoorbeeld vaak niet of niet volledig gedekt. Veel autoverzekeringen bieden de mogelijkheid om voor een verhoudingsgewijs lage opslag dit soort risico's aanvullend te verzekeren middels een ongevallen verzekering voor inzittenden of een schadeverzekering voor inzittenden. Daarnaast kan het verstandig zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

Stap 3: welke maatschappij kiest u?

Op het moment dat u bepaald heeft welke risico's u wenst af te dekken, dient u nog een keuze te maken van de juiste verzekeringsmaatschappij. Uit ons onderzoek is gebleken dat er grote premieverschillen bestaan tussen de verschillende aanbieders van autoverzekeringen en dat u veel geld kunt besparen. Om u bij deze vergelijking te ondersteunen, bieden wij u de Totaalopvangpolis van RVO Assurantiƫn aan waarmee u heel eenvoudig de huidige premies kunt berekenen en een zeer groot aantal autoverzekeringsmaatschappijen kunt vergelijken. Indien u een passende verzekering vindt die u bevalt, kunt u deze of wij direct online voor u afsluiten. Klik op onderstaande knop om premies en voorwaarden te vergelijken of bel met een van onze medewerkers zij helpen u graag bij uw vergelijk. 0541-537555.