Aflossingsvrije hypotheek in Oldenzaal

Op deze website vindt u uitgebreide informatie over hypotheken en hypotheekvormen. Er bestaan verschillende hypotheekvormen. De verschillen in hypotheekvormen zitten altijd in de manier waarop de hypotheek afgelost wordt: tussentijds, in 1 keer aan het einde van de looptijd of in het geheel niet. Op deze pagina gaan we uitgebreid in op de hypotheekvorm waarbij in het geheel niet afgelost wordt: de aflossingsvrije hypotheek.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij u tijdens de looptijd niet aflost. De bank stelt dan geen enkele verplichting om geld op een rekening of in een verzekering te storten om de aflossingsvrije lening aan het eind van de looptijd alsnog ineens af te lossen.

Omdat u bij de aflossingsvrije hypotheek niet hoeft af te lossen en/of op te bouwen, brengt de aflossingsvrije hypotheek op korte termijn de laagste maandlasten met zich mee. Echter, aangezien de schuld aan het eind van de looptijd nog volledig openstaat, is de aflossingsvrije hypotheek een verhoudingsgewijs risicovolle hypotheek. Dit punt wordt versterkt vanwege het feit dat in de belastingwet staat dat de renteaftrek van een hypotheek niet langer dan dertig jaar mag duren. Aan het eind van die 30 jaar zult u de hypotheek af dienen te lossen. Omdat u geen vermogen heeft opgebouwd, zult u de woning moeten verkopen of zult u opnieuw een hypotheek af moeten sluiten. Omdat de hypotheekrenteaftrek maar 30 jaar geldig is, kunt u dan echter niet meer profiteren van dit belastingvoordeel.

Een aflossingsvrije hypotheek werd met de komst van de nieuwe gedragscode hypothecaire financieringen in augustus 2011 gemaximeerd op 50% van de marktwaarde (vrije verkoopwaarde) van uw huis (vergelijkbaar met 55 % - 60 % van de executiewaarde). Voor het meerdere moest een andere hypotheekvorm met aflossingsverplichting gekozen worden.

De aflossingsvrije hypotheek is nu alleen nog beschikbaar voor bestaande huizenbezitters die hun woning vóór 1 januari 2013 gekocht hebben en daarvoor een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten. Alleen zij mogen deze bestaande aflossingsvrije hypotheek nog oversluiten of omzetten (niet verhogen!) zonder daarbij hun hypotheekrenteaftrek te verliezen.

Voordelen aflossingsvrije hypotheek

  • lage maandlasten; de aflossingsvrije hypotheek is de goedkoopste hypotheekvorm;
  • bij de aflossingsvrije hypotheek hoeft u meestal geen verplichte verzekeringen af te sluiten;
  • bij de aflossingsvrije hypotheek wordt tijdens de looptijd niet afgelost. Hierdoor profiteert u optimaal van de hypotheekrenteaftrek mogelijkheden.

Nadelen aflossingsvrije hypotheek

  • bij de aflossingsvrije hypotheek staat aan het eind van de looptijd de volledige schuld nog open;
  • de te verkrijgen maximale aflossingsvrije hypotheek bedraagt meestal 50% van de marktwaarde van de woning;
  • na pensionering bestaat de kans dat uw netto last stijgt vanwege een vermindering van belastingaftrek.

Omdat aan het eind van de looptijd de volledige schuld nog open staat, is er een hoger risico dat niet de volledige hypotheek afgelost of overgesloten kan worden. Bijvoorbeeld wanneer de woning minder waard is geworden.